Jumaat, 20 Mac 2015

Resepi Bubur Ayam



Bahan-bahan:
250 gram beras
1 inci halia dihiris halus memanjang
2 sudu kecil serbuk pati ayam
250 gram isi ayam
Garam secukup rasa
1 liter air

Cara menyediakan:
1 Rebus ayam hingga empuk. Keluarkan ayam dan toskan airnya. Air rebusan ayam boleh digunakan semula.
2 Basuh beras hingga bersih. Masukkan beras kedalam periuk lebihan air rebusan ayam. Masak beras hingga kembang, masukkan air mengikut sukatan yang anda mahu.
3 Bila hampir masak masukkan halia, pati ayam dan sedikit garam.
4 Bubur bolehlah dihidang dengan ayam rebus yang telah disiat kecil memanjang, bawang goreng, lada merah dan daun sup.
5 Enak juga jika dititiskan sikit dengan minyak bijan.ikan bilis n kacang goreng, cili jeruk atau telur masin.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan