Khamis, 13 Mac 2014

. Resepi : Puding Kacang Hijau .





Bahan-bahan :
- 1 bungkus agar-agar serbuk - plain
- 750 ml susu cair 
- 250 ml air
- 200 gm gula pasir
- 100 gm kacang hijau - cuci bersih dan rendam 1/2 jam
- 1/2 sudu teh garam
- 1/2 sudu teh strawbery paste
- Sedikit pewarna pink

Cara-cara :
1. Rebus kacang hijau sampai merekah dan masak. Angkat dan sejukkan.
2. Setelah kacang hijau sejuk, blender dengan menambahkan air sedikit demi sedikit sehingga kisaran menjadi halus. Ketepikan
3. Masak agar-agar, susu cair, air dan gula pasir sehingga mendidih. Kemudian masukkan kacang hijau dan garam. Kacau rata. Masak lagi hingga mendidih dan kacau sentiasa dengan api sederhana.
4. Angkat dan letak sedikit pewarna pink dan strawberry paste dan kacau rata.
5. Sendukkan adunan kedalam acuan yang dibasahkan terlebih dahulu.
6. Biarkan sehingga adunan suam dulu sebelum dimasukkan dalam peti sejuk. Hidang ketika dingin bersama sos coklat atau buah-buahan campuran.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan