Khamis, 13 Mac 2014

. Resepi : Ayam Serai Wangi .




Bahan-bahan :

1 ekor ayam
cili kering kisar- (mengikut kepedasan)
susu sejat/cair
2 helai daun limau purut-diracik
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
minyak
perasa- garam, gula, ajinomoto
(bahan tumbuk)
5 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
2 batang serai

Cara-cara :

-panaskan minyak dalam kuali dan tumiskan bahan yang ditumbuk.
-kemudian masukkan cili kering kisar dan tumis sehingga terbit minyak
-selepas itu, masukkan sedikit serbuk kunyit serta ayam, gaul sehingga sebati
-apabila ayam sudah mulai masa, masukkan daun limau purut serta sedikit susu sejat
-akhir sekali masukkan perasa. Masak sehingga kuah kering/pekat
-sedia dihidang bersama nasi putih

Selamat mencuba dan jemput follow...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan