Rabu, 23 Oktober 2013

Resepi : Dadih



Bahan-bahan

10 gm agar2 serbuk
1 1/2 cawan gula pasir
3 liter air (dlm 12 cawan)
200 gm coffemate creamer (boleh gnti dengan susu tepung)
1 tin susu sejat / cair
perisa - kesukaan

Cara-cara

1. Dalam periuk yg bersih, masak air, agar2 serbuk dan gula sampai mendidih.. kacau rata..
2. Perlahankan api dan masukkan creamer coffemate dan kacau sehingga creamer larut.
3. Tuangkan susu cair dan kacau sebati..kacau hingga hampir mendidih dan tutup api..
4. Bahagikan kpd beberapa perisa yang dikehendaki..
5. Kacau cepat2 setiap perisa & tuang ke dlm bekas.
6. Biarkan sejuk dan bolehlah di masukkan ke dlm peti sejuk..


Tiada ulasan:

Catat Ulasan