Selasa, 28 Mei 2013

Resepi : Laksa Utara



Bahan-bahan ( - )

  • 1 kilo ikan kembong/sardin segar
  • 5 kuntum bunga kantan
  • 1 ikat daun kesum
  • 5 ulas bawang merah
  • 20 tangkai cili kering
  • belacan ikut suke
  • timun,daun salad,cili merah dan cili padi untuk dihiris.
  • garam dan serbuk perasa
  • laksa basah/laksa kering

Cara-cara

  1. rebus ikan kembung bersama asam keping,sesudah direbus asingkan isi dan tulang... isi haruslah ditumbuk.. kisar tulang2 ikan tadi dan tapis..barulah umpppp bawang merah,belacan dan cili kering dikisar,campurkan semua bahan dengan isi ikan dalam air rebusan ikan tadi serta daun kesum dan bunga kantan,masuk garam dan serbuk perasa,akhir sekali masukkan 3tangkai daun pudina..
  2. celur laksa dan siap untuk dihidangkan

Tiada ulasan:

Catat Ulasan