Selasa, 28 Mei 2013

Resepi : Bubur Nasi Berlauk



Bahan-bahan ( Serve 4 )

  • - 1 cawan beras
  • - 8 cawan air (terpulang la nak lembik atau pejal bubur tu nanti)
  • - 2 biji kentang (potong kecil2)
  • - 1 labu bwg besar ( hiris)
  • - 2 ulas bwg putih (hiris)
  • - 2 inci halia (hiris)
  • - 4 ketul daging ayam
  • - sedikit perasa ayam, lada hitam, lada putih & garam

Cara-cara

  1. Tumiskan bahan2 hiris hingga naik bau.
  2. Masukkan air, biarkan mendidih.
  3. Masukkan beras, kacau dan didihkan sekali lagi dgn api besar.
  4. Kemudian masukkan ayam dan kentang. Kacau dan tambahkan bahan2 perasa.
  5. Masakkan bubur dgn api sederhana/kecil hingga kelihatan pekat & kembang. Tambah air jika tekstur beras kelihatan seperti nasi. Kacau sekali-sekala.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan