
Bahan bahan:
1) 3 biji ubi kentang
2) 1 labu bawang besar
3) 2 ulas Bawang putih (cincang)
4) 1 sudu teh serbuk jintan manis
5) 1 sudu teh serbuk jintan putih
6) 1 sudu makan rempah kurma (bancuh dengan 2 sudu air)
7) ½ cawan air
8) 200 gram daging cincang
9) ½ tin kacang pis
10) Sedikit daun sup dan daun bawang (hiris)
11) 2 sudu minyak
12) ½ sudu teh garam
13) Kulit popia secukupnya
14) ½ 1kg minyak masak (untuk menggoreng)
Cara :
1) Panaskan minyak. Tumis bawang putih dan bawang besar hingga naik bau.
2) Masukkan jintan manis, jintan putih, serbuk kurma dan garam. Gaul rata.
3) Masukkan daging cincang dan gaul hingga masak.
4) Masukkan kentang dan air. Gaul rata dan biarkan empuk.
5) Masukkan kacang pis, daun sup dan daun bawang. Gaul rata.
6) Seterusnya bentang kulit popia. Isikan inti dan lipat membentuk segitiga /gulung.
7) Panaskan kuali. Goreng samosa hingga kekuning kuningan.
1) 3 biji ubi kentang
2) 1 labu bawang besar
3) 2 ulas Bawang putih (cincang)
4) 1 sudu teh serbuk jintan manis
5) 1 sudu teh serbuk jintan putih
6) 1 sudu makan rempah kurma (bancuh dengan 2 sudu air)
7) ½ cawan air
8) 200 gram daging cincang
9) ½ tin kacang pis
10) Sedikit daun sup dan daun bawang (hiris)
11) 2 sudu minyak
12) ½ sudu teh garam
13) Kulit popia secukupnya
14) ½ 1kg minyak masak (untuk menggoreng)
Cara :
1) Panaskan minyak. Tumis bawang putih dan bawang besar hingga naik bau.
2) Masukkan jintan manis, jintan putih, serbuk kurma dan garam. Gaul rata.
3) Masukkan daging cincang dan gaul hingga masak.
4) Masukkan kentang dan air. Gaul rata dan biarkan empuk.
5) Masukkan kacang pis, daun sup dan daun bawang. Gaul rata.
6) Seterusnya bentang kulit popia. Isikan inti dan lipat membentuk segitiga /gulung.
7) Panaskan kuali. Goreng samosa hingga kekuning kuningan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan