Selasa, 1 Oktober 2013

Resepi : Popia Nestum


Bahan-Bahan
1 bungkus besar kulit popia
lidi satay untuk menggulung
Telur sebagai bahan pelekat
Minyak masak untuk menggoreng
1/2 cawan serbuk horlicks
1/2 cawan gula - kisar halus
1 cawan nestum - kisar halus

Cara Penyediaan :
1. Gulung kulit popia gunakan lidi satay, tinggalkan dalam 2 cm untuk lekatkan dengan telur. Buat hingga habis. Tutup bekas berisi popia gulung dengan kain lembab untuk mengelakkannya mengering dan susah dipotong.

2. Panaskan api. sementara itu potong kulit popian yang telah digulung secara serong dengan guntuing, jarak 1-2 cm.

3. Goreng potongan ku;it popia dengan api kecil hingga garing. Angkat dan toskan minyak dahulu.

4. Setelah selesai goreng, sejukkan dahulu kemudian tabur serbuk horlicks, gula dan nestum. Gaul rata. Simpan dalam bekas kedap udara.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan