Selasa, 28 Mei 2013

Resepi : Kek Batik Qaseh







Bahan-bahan :

  • 600 g biskut  mery ( dipatah 4)
  • 5 sudu besar serbuk koko (bancuh bersama air suam)
  • 1 buku butter
  • 1 cawan susu pekat 
  • 1 cawan gula
  • 1 cawan milo
  • 5 biji telur (dipukul)
Cara-cara :


  1. Cairkan butter di dalam kuali.
  2. Masukkan bancuhan serbuk koko & kacau rata
  3. Masukkan milo, susu, gula & kacau rata
  4. Apabila sudah rata, masukkan telur yang sudah dipukul, kacau rata
  5. Kemudian masukkan  biskut marie  ke dalamnya. Kacau dgn cepat sebelum campuran coklat tadi mengeras di dalam kuali. Gunakan api yg kecil saja.
  6. Masukkan ke dalam bekas yg telah dilapikkan plastik. Mampatkan kek ini dgn menggunakan plastik dan ditekan dgn tangan. Pastikan kek ini telah diratakan dgn sekata ke dalam bekas.
  7. Sejukkan selama setengah hari. Boleh dihidangkan pada waktu petang atau dijadikan hantaran.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan